Go to navigation

Indragna körkort och sopsaltning två av ämnena på svenska årsmötesdagen

17.03.2017

Den svenska delen av NVF träffades onsdagen den 15 mars för att bland annat hålla årsmöte och dela ut 2017 års stipendium och pedagogiska pris. Förra årets stipendiater och pristagare föreläste också och det blev en dag med flera intressanta ämnen.

Efter att vice ordförande Svante Hagman från NCC hälsat välkommen inleddes programmet med att projektchefen för Förbifart Stockholm, Johan Bantmark från Trafikverket, gav de omkring 40 medlemmarna en inblick i nuläget av projektet, ett av de största infrastrukturprojekten i Sveriges historia. Förbifarten ska öppna 2026 och just nu är det stort fokus på tunneldrivning i projektet. Totalt kommer Förbifart Stockholm ha omkring 50 kilometer tunnel.

Andre talare var Tapio Tourula från finska Trafikverket som talade om nordisk trafiksamverkan inom krisberedskap. Tapio Tourola som varit utlånad till svenska Trafikverket under ett halvår berättade bland annat om de historiska traditionerna av nordiskt samarbete som funnits och som nu får fortsätta bland annat inom försvarsmakterna och krisberedskapen. Han talade bland annat om hur beroende Finland är av en tryggad luftfart och sjöfart vid en eventuell kris.

Under eftermiddagen delade svenska NVF ut sitt pedagogiska pris till Ebrahim Parhamifar vid Lund Tekniska Högskola LTH samt sitt stipendium till Göran Blomqvist, forskare vid VTI, Statens Transport och trafikforskningsinstitut. Göran Blomqvist kommer att fortsätta sin forskning kring vidareutveckling av sopsaltningsmetoden för bättre vinterdrift av cykelvägar. Sopsaltningsmetoden används idag av 26 svenska kommuner, men fortfarande är kunskapen grund och det finns mycket att lära berättade Göran Blomqvist.

Innan årsmötesförhandlingarna tog vid fick också två av förra årets stipendiater berätta om hur deras arbete gått. VTI-forskaren Jonna Nyberg har studerat vilka välfärdskonsekvenser som drabbar individer med indraget körkort på grund av synfältsbortfall. Konsekvenserna kan till exempel vara minskade sociala relationer och sämre hälsa, isolering och risk för arbetslöshet. Forskningen fortsätter nu med en fördjupad studie som finansieras av Transportstyrelsen.

Sist ut bland talarna var stipendiaten Heiner Körnich från SMHI som berättade om det projekt han gjort med att utvärdera miljödata från fordonsbaserade nätverk där data samlats in från taxibilar i Göteborg. Bland annat studerade han det lokala väder som uppstår vid vägar, så kallad mikrometeorologi. Nästa steg i forskningen skulle kunna vara att använda data från fordonsnätverk i arbetet med att göra väderprognoser, berättade Heiner Körnich.

Kvällen fortsatte med traditionella årsmötesförhandlingar och därpå följande middag på Royal Viking hotel i Stockholm som var platsen för årets möte.

Läs mer om årsmötet här.

 

Ebrahim Parhamifar, LTH,  årets mottagare av Pedagogiskt pris.

Foto: Jonas Bengtsson.

Tillbaka