Go to navigation

Spännande framåtblickar på svenska årsmötet

21.03.2019

Elvägar, sopsaltning och effektivt drift- och underhållsarbete var några av ämnena på agendan när den svenska avdelningen av NVF möttes för årsmöte i Stockholm den 20 mars.

Föredrag i aktuella ämnen och en rapport från NVF-utskottet Drift och underhåll var i fokus på årsmötet. Först ut var Jan Pettersson från Trafikverket som berättade om elvägar. Trafikverket investerar just nu i kunskap och utveckling för att hantera konflikten mellan klimatmål och transportbehov.
- Elvägar kan vara ett komplement i morgondagens fossilfria transportsystem. Utvecklingen går ruskigt fort just nu, säger Jan Pettersson, programchef för programmet Elvägar på Trafikverket.


 

 

 

 

 


2017 års NVF-stipendiat Göran Blomqvist berättade om sin och Anna Niskas forskning kring sopsaltning. Den vanligaste metoden är att först sopa och sen salta cykelbanan. Fördelen är att man slipper att plogade ytor återfryser, och den stora mängden grus som sprids ut. Drygt 30 kommuner sopsaltar idag. Rätt metod kan spara mycket pengar.
- Nyligen fick jag ett mejl från en svensk kommun som sparat 300 000 kronor tack vare vår forskning, sa Göran Blomqvist.

 

 

 

 

 

 

 

 


Mer för pengarna?
Anita Ihs från NVF-utskottet Drift och underhåll berättade om arbetet inom utskottet, bland annat om utmaningar inom kommunalt väg- och gatuunderhåll, och om effekterna på det statliga vägnätets tillstånd och problemen med eftersläpande underhåll. Hur gör man för att få en begränsad budget att räcka till mer?

- Det kräver bra beslutsunderlag, och mer proaktivt än reaktivt underhåll. Ny digital teknik och innovationer ger stora möjligheter, som exempelvis att använda drönare eller artificiell intelligens, berättade Anita Ihs.

Anita Ihs 

 

 

 

 

 

 


Under eftermiddagen talade också Lena Erixon om Trafikverkets nationella godstransportstrategi, och Jonas Bäck berättade om planeringen av NVF:s kongress Via Nordica som hålls i Malmö i juni 2020.

Innan de formella årsmötesförhandlingarna gjordes delades årets stipendium och pedagogiska pris ut.

- Jag uppskattar verkligen att ni uppmärksammar detta. Vi behöver ett nära samarbete mellan lärosäten och myndigheter i branschen, sa Albania Nissan som fick det pedagogiska priset.

Lena Erixon, Albania Nissan


 

 

 

 


 

Mer om priset kan ni läsa här.

NVF:s stipendium delades ut till Manisha Bhardwaj. Det kan du läsa mer om här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedan finns presentationerna från årsmötet:
Jan Pettersson - Elvägar

Göran Blomqvist - Sopsaltning av cykelbanor

Anita Ihs - Drift och underhåll

Jonas Bäck - Via Nordica

Porträttbild Pristagaren Albania Nissan – vinnaren av pedagogiskt pris, foto: Jonas Bäck

Övriga bilder - fotograf: Annelie Nylander

Tillbaka